SAMSUNG KOELKAST FOUTCODE 22 E

4.5
SAMSUNG KOELKAST FOUTCODE 22 E

De 22 E-foutcode verschijnt op het display als er een storing wordt vastgesteld.

Als je de koelkast hebt geopend en merkt dat de ene muur warm was en de andere bedekt was met ijs terwijl de Samsung-koelkastfoutcode 22 E op het display flitste, is de ventilator waarschijnlijk kapot. Probeer het probleem zelf op te lossen voordat u een reparateur inhuurt of de machine naar een servicewerkplaats brengt.

WAT BETEKENT DE FOUT 22 E?

Het is een ventilatorprobleem, of om preciezer te zijn, een probleem met de verdamperventilator. Het geeft aan dat de machine defect is of ondermaats presteert. Bij het inschakelen of herstarten van de besturingseenheid verschijnt deze fout tijdens de zelfdiagnose van de koelkast. De 22 E-foutcode verschijnt op het display als er een storing wordt vastgesteld.

Sommige 22E-modellen zijn gefuseerd, andere zijn gescheiden: de nummering wordt weergegeven op het temperatuurdisplay van de vriezer, terwijl de lettersymbolen verschijnen in plaats van de koelkasttemperatuur. De machine werkt ongelijkmatig: als er te veel ijs is en de koelkast te warm is, zoemt de ventilator te hard of is het normale mesgeluid afwezig.

IN DE EERSTE PLAATS, WAT MOET IK DOEN?

Herstart de computer. Als u het volgende doet, verdwijnt de fout 22 E.

 • De linker- en rechterknop op het display (“Power” en “Lighting”) worden ingedrukt;
 • Houd 8-10 seconden vast.

Is het probleem van ongelijkmatige koeling nog steeds aanwezig? Daarna kunt u de coderingsaanduiding retourneren om er zeker van te zijn dat de blazer is uitgevallen. Houd de Power Freeze- en Lighting-knoppen nog 8-10 seconden ingedrukt.

De module piept gedurende 1 minuut continu en geeft de 22E foutcode weer, waarna de vriezer- en koelkasttemperaturen nogmaals worden weergegeven.

OPLOSSINGEN EN REDENEN

Foutcode 22 E verschijnt in sommige gevallen op Samsung-koelkasten wanneer de ventilator niet goed werkt. Geef het en de omliggende componenten om te beginnen toegang. Ze bevinden zich op de achterwand van de vriezer. Verwijder het paneel om er toegang toe te krijgen.

Gebruik voor het gemak een heteluchtpistool of een föhn. Dit voorkomt dat het plastic element bezwijkt omdat het ongelooflijk flexibel is en niet zal barsten.

Vergrendeld mes

Er zijn twee dingen die dit kunnen veroorzaken:

 • ijsblokjes of een opeenhoping van ijs
 • afval of vuil dat vast is komen te zitten.

Schakel de koelkast uit om het koelsysteem weer aan de gang te krijgen. Inspecteer vervolgens de ventilator en gebruik een heteluchtstroom om het proximale gebied te reinigen. Reinig de messen en verwijder eventuele aanslag of vuil. Zet de machine aan en wacht 10 minuten totdat deze volledig opnieuw is opgestart.

Stagnatie van water in het afvoersysteem

Wanneer het afvoersysteem verstopt is, hoopt vocht zich op en wordt geleidelijk geabsorbeerd door de ventilator, waardoor het blad bevriest. De belangrijkste indicatoren van falen zijn een luid gemompel en een zoemend stationair draaien (behalve warme en bevroren kamerzones). Ontdooien, het uitlaatgat schoonmaken en een waterstroomregelsysteem op de verdamper plaatsen, kunnen allemaal helpen om het probleem op te lossen.

Het ventilatiegat is verstopt.

Onvoldoende circulatie van de luchtstroom is de schuld. IJsafzetting blokkeert de ontluchtingsklep, wat resulteert in de 22E-foutcode. Volg deze stappen om dit probleem op te lossen:

 • zet de koelkast uit
 • Onderzoek het kanaalwerk voor het airconditioningsysteem.
 • Weg met de belemmering.

Controleer ook de temperatuurinstellingen. Het is denkbaar dat de regelaar op maximaal stond, waardoor er te veel koude lucht werd opgenomen en er ijsvorming ontstond. Verlaag de vriestemperatuur om het probleem aan te pakken.

Discontinuïteit in de bedrading

Het kan worden uitgeschakeld als de ventilator niet draait en de 22E-fout op het display wordt weergegeven. Inspecteer de draden op schade en gebruik een circuitanalysator om te bevestigen. Als er een zichtbare breuk in het circuit is, repareer deze dan met een las of soldeer. Als de spanning knippert en u de fout niet kunt ontdekken, vervangt u de bus.

Controleer ook de bruine, oranje en grijze verdamperdraden van de koelkast die zijn aangesloten op de CN74-printplaat. Onderzoek hun aansluitingen op de connector en soldeer ze indien nodig. Als de verbindingen goed zijn, ligt het probleem waarschijnlijk bij de ventilatormotor of het IC.

Schade aan de printplaat

Samsung-koelkastfoutcode 22 E treedt op als de kabel in orde is, maar de ventilator nog steeds is uitgeschakeld:

 • regeleenheid die is gesprongen
 • De thyristor is defect.

Vervang het beschadigde onderdeel om het probleem op te lossen.

problemen met het motorsysteem

Draai de messen: als ze vrij draaien maar de motor niet werkt, is de 22E-foutcode hiervan het gevolg. Het kan ook ontploffen als gevolg van spanningsveranderingen. Vervang de motor om het probleem op te lossen. Een uitgedroogde smering kan dit ook veroorzaken. Smeer de lagers in dergelijke omstandigheden.

Falen van het smeltsysteem

In dit scenario wordt niet alleen de 22E-fout weergegeven, maar ook de 5E-fout. Het eerste probleem is met de ventilator, terwijl het tweede probleem is met de ontdooisensor. Deze componenten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, en als de een faalt, zal de ander dat ook doen. De volgende stappen moeten worden gevolgd om het probleem aan te pakken:

 • Ontdooi de koelkast door hem uit te zetten.
 • verwijder het binnenste achterpaneel
 • Verwijder het sensorelement en inspecteer het.

Plaats de sensor in ijswater en laat hem 20-30 minuten afkoelen om zeer nauwkeurige metingen te krijgen. Gebruik vervolgens een circuitanalysator om het nogmaals te controleren. Vervang het als het kapot is en de 22E-foutcode wordt gewist.

Er kunnen ook problemen zijn met de ontdooitimer. Het moet handmatig worden gecontroleerd. Markeer de huidige positie met een puntmarkering of een viltstift, steek vervolgens een schroevendraaier in de sleuf en draai met de klok mee totdat de ontdooimodus klikt. Als het ijs na 20 minuten begon te smelten, werkte de machine naar behoren en was dit niet het probleem.

Een ander minpunt is de thermische controller. Wanneer het breekt, kan zich ijs ophopen in het gedeelte, waardoor de werking van de ventilator wordt verstoord. De weerstand en spanning van de temperatuurregelaar moeten worden gecontroleerd (110V is de normale waarde). Als de waarde te hoog of te laag is, wordt de koel-ontdooicyclus niet voltooid en wordt Samsung-koelkastfoutcode 22 E weergegeven.

Ik hoop dat je probleem tot nu toe is opgelost, maar als dat niet het geval is en je hulp wilt van een Samung-technicus, moet je naar Samsung Bellen gaan, 24/7 beschikbaar.